Valid HTML 4.0!

GNU/Linux

English versionIn English
Versión CastellanaEn Castellano
Pàgina d'en Sinner from the Prairy

Inici
Què hi ha en un nom
o el perquè de Sinner from the Prairy
Sons de la "Pradera"
La música de la meva vida
Videoconferència
Comuniquem-nos!
Links i Cercador
La nova Pàgina d'en Sinner i el Cercador Google.
Steel Panthers
Guia de supervivència en el camp de batalla (per Wild Bill Raider i Marc "Bayonet" Bellizzi).
Linux en acció
e-mail
Vols explicar-me alguna cosa?
Clau PGP
La meva clau pública.

Què és aixo de GNU/Linux?

El GNU/Linux és un Sistema Operatiu, com el Windows o el MacOS. Està basat en el Sistema Operatiu Unix, que porta funcionant i afinanant-se des de fa més de 30 anys. Però a diferència d'altres, és lliure, lo que vol dir que es pot copiar, vendre, deixar, utilitzar, modificar... tot el que vulguis dintre de la legalitat. En canvi, amb el Windows o el MacOS això no és cert. Si es fa, s'està fent un delicte. Ademés, el Linux és multiplataforma, funciona en quasi qualsevol cosa que s'assembli a un ordinador. Per exemple:

  • Ordinadors Intel-compatibles, igual o millors que un i386 (els Intel i386, i486, Pentium, PentiumPro, Celeron, Pentium II...; els AMD K5, K6, K6-2, K6-3, Athlon, Duron; els Cyrix; els IBM...)
  • Ordinadors Apple, inclosos els iMac, G3, G4...
  • Ordinadors amb processadors Motorola 68xx
  • Servidors i Workstations SPARC
  • Servidors amb processadors Alpha
  • Sistemes 'embeded', com reproductor digitals de video, telèfons,...

(Amunt)

La diferència més visible és el cost

El tenir un ordinador per casa, amb un paquet ofimàtic, un programa de tractament d'imatges, reproductors multimèdia-codificador de mp3, programes per desenvolupar webs, seguretat de cara a internet (firewalls), programes de grabació de CD-Rs,... té un cost bàsicament nul en Linux. És completament legal que vingui un amic i te deixi uns CDs de Linux i que t'instal·lis tot això amb un cost de zero Euros. I, a més a més, ho pot utilitzar tanta gent com es vulgui.

No us penseu que quan compreu un ordinador os estan regalant el Windows, el MS-Office i tot això. Ho esteu pagant. Ningú pot regalar res de Microsoft. És il·legal. El cost de tot, està inclòs al preu de l'ordinador.

(Amunt)

Quan te pot costar tot això en Windows?

Suposarem un sistema, més o menys comparable amb el Linux en quant a estabilitat i prestacions. Això sí, per actuar dintre de la llei, aquests programes només els pot utilitzar una única persona de casa. Si sou, per ejemple, tres els que feu anar l'ordinador, donçs tindreu que multiplicar el preu per tres!

Dades extretes de BestBuy i GlobalComputer (02/2001)
Sistema Operatiu MS-Windows 2000 $269.95
MS-Office 2000 Standard $439.95
Retocament d'imatges, Adobe Photoshop 6.0 $599.95
Reproductor/encoder de MP3 Music Match JukeBox $19.99
Editor de webs MS-Front Page 2000 $129.99
Norton Internet Security 2001 $64.95
Roxio (abans Adaptec) Easy CD Creator 4.0 $89.99
TOTAL $1,614.73

(Amunt)

Un advantatge no tan obvi: la Llibertat.

Linux és, sobretot Llibertat (en majúscules, si us plau). Encara que sigui molt més estable que un Windows qualsevol, encara que sigui multiusuari, encara que sigui gratuït, lo millor és la llibertat que te proporciona.

Comencem pel moment de conseguir el Linux. Aquí tens la llibertat d'esculir com el vols: que t'el deixin, que t'el regalin, el pots baixar d'internet, el pots comprar a algú que ven CDs grabats, el pots comprar a les "marques" (els que empaqueten els CDs oficials) o als distribuïdors. Sempre de forma legal.

En canvi, amb altres sistemes operatius (i demés prorgamari), només el pots adquirir a distribuidors autoritzats, no el pots copiar, no el pots deixar. No es pot fer perque és il·legal. Si ho feu, esteu fent un delicte.

Continuem amb l'aspecte gràfic. Diuen que Linux és com el MS-DOS. Ben lluny de la realitat. Per començar, l'entorn gràfic als sistemes Unix, com el Linux, és més antic que als sistemes Microsoft o Apple. Mireu les captures del meu Linux. O Mireu a aquesta web, on hi han representats els "escriptoris" per Linux més populars. I el Gnome i el KDE són més bonics que el Windows. Aquí teniu una web dedicada a Themes per Linux.

(Amunt)Agraïments

Aquestes pàgines de Linux són un recull de truquillos desperdigats per internet que m'han estat útils i de coneixement que he anat anotant durant l'utilització diària del Linux. Especialment útil ha estat, sobretot per l'apartat de Netscape, MandrakeUser.Org que, encara que conté molts consells, només està en Anglès.

Gràcies

(Amunt)
Bravenet.com